Kiezen van een vervolg opleiding

Brr krijg jij er ook de bibbers van,als je er al een al aan denkt? Helaas, ooit zul je je oude vertrouwde middelbare school  moeten verlaten. Niet iedereen zal dit natuurlijk even jammer vinden, maar toch blijft het moeilijk om de juiste vervolgopleiding te kiezen. Waarom hebben we er eigenlijk zo’n moeite mee? Zo moeilijk kan het toch niet zijn? Of toch wel?

Het maken van de juiste beslissing blijft altijd moeilijk, want je zit immers voor een tijdje vast aan die opleiding. Je wilt niet de verkeerde keuze maken, want dat kan je zo een jaar extra kosten. En zeg nou zelf, nog een jaar langer een opleiding volgen die je niet aanspreekt, is toch niet leuk?

Gelukkig zijn er altijd mensen die kunnen helpen bij het maken van je studiekeuze. Maar uiteindelijk moet je toch echt zelf beslissen. Je kunt het beste een studie kiezen die het meest bij jou past . Maar hoe kom je er nou achter wat het meest bij je past? Want zo goed ken je je zelf natuurlijk ook weer niet.Natuurlijk zijn er ook altijd mensen die precies weten wat ze willen


Er zijn verschillende manieren om er achter te komen wie of wat je bent en wat je later wilt. Je kunt bijvoorbeeld een lijstje gaan maken met de vakken die je interessant vindt en welke je totaal niet aanspreken. Door dit te doen kom je er beetje voor beetje achter wat je aan spreekt en wat nou juist niet.
Verder kan je een boekje met alle mogelijke opleidingen naar je laten op sturen of laten afdrukken.  Vervolgens kan je alle opleidingen die je niet aanspreken doorstrepen en zo houd je een aantal opleidingen over waar je je wat verder in kan verdiepen. Want om je nou in al opleidingen te verdiepen, dat is vrij wel onmogelijk! Daar zul je wel wat langer dan je eindexamenjaar over doen! Dus hier mee spaar je tijd, want die tijd heb je nodig om aan al dat leerwerk te besteden:P.
Ook kan je natuurlijk altijd de hulp vragen van een studieadiviseur. Op elke hogere school vind je wel zo iemand. Die mensen zijn vaak bereid je te helpen voor een kleine vergoeding, maar ja dan moet wel geld willen betalen voor advies. Je kan het natuurlijk ook op een manier doen die geen geld kost, op je eigen school is er  als het goed is ook een decaan. Die decaan weet van alles te vertellen over de verschillende opleidingen die er in Nederland zijn. Deze decaan kan je dus flink eind op weg helpen met je keuze.
Op internet zijn er ten slotte een flink aantal studiekeuze testen beschikbaar. Voor sommige moet je betalen maar een groot aantal zijn gratis. Deze testen geven echter vaak aparte uitkomsten die je zelf nooit zou verwachten. Nu zou je misschien denken wat ik heb ik daar nou aan? Nou als je het helemaal niet eens bent met je uitkomst dan weet je tenminste wat je niet wilt!

Uiteindelijk zul je toch een keuze moeten maken! Maar maak je niet druk er is altijd nog een manier om van studie te veranderen als je echt niet blij bent met je keuze! Heel veel succes met het nemen van een beslissing.

Een aantal sites die kunnen helpen bij het maken van de juiste beslissing:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *